KJELL LÖNNÅ

Kjell är en av Sveriges ledande körprofiler. Han startade KFUM-kören 1967 och har sedan dess varit dess ledare. Utöver detta har han dirigerat en mängd andra körer och representerat Sverige tillsammans med KFUM-kören och andra körer i många av världens länder.Ett halvsekel till musik

I mer än ett halvsekel har han lett körer; riktigt känd blev han när han började göra det i tv och förvandlade Sundsvall till Sångsvall. När Kjell Lönnå nu belönas med ST:s och SCA:a jubileumsstipendium är det för lång och fram-gångsrik tjänst i musiken. Få har som han gjort körsång och Sundsvall till begrepp. Det började en gång, det var 1953, med att han bildade en kör i Elimkapellet vid Nytorget. Det låg nära till. Pappa Titus var pastor i församlingen och som andra frikyrkobarn var Kjell uppfödd med musik. Några år senare, 1965, bildade han Sundsvalls ungdomskör och det hela började ta fart. Från lokal företeelse blev kören snabbt internationell – turnerade till Libanon, Israel, Jordanien, England, Tyskland och USA. Samma år startade han Sundsvalls kammarkör som ännu är i full verksamhet. Under de 50 år som gått har Kjell Lönnå sysslat med nästan allt i musik- och körväg. Att räkna upp allt han gjort, allt han varit med om och alla sångare som passerat hans körer skulle kräva mer utrymme än en normal dagstidning kan erbjuda. Men egentligen sysslade han med annat. Som ung var han typograf på denna tidning. Det var på den gamla goda blytiden, typografyrket var ett yrke med tradition och stolthet. Att komma in i det som ung var att hamna i ett självmedvetet skrå som sällan tillät utomstående – journalister och andra – att ha synpunkter på typografin. Unge Lönnå nöjde sig dock inte med detta. Han gick reklamutbildning i Stockholm och bestämde sig för att kombinera musik och bild. Till yrket blev han teckningslärare på Haga-skolan. Hela tiden till musik. Körerna fortsatte han dirigera, musiken kom in också i skollivet. Hemma började han måla och fick konstnärlig samvaro när han gifte sig med Ulrika, kommen ur samma frikyrkomiljö och med samma bildintresse. Under åren har Kjell Lönnå fortsatt med konsten, haft många utställningar och uppdrag. Återkommande tema i hans bilder är, naturligt-vis, musik. Lärare Lönnå började med tiden göra radioprogram, snart också tv. När skolan möjligen kändes för trång tog han steget fullt ut och ägnade sig yrkesmässigt åt radio och tv. Hela tiden till musik. Kammarkören är hans äldsta musikaliska hjärtebarn; nästan lika gammal, från 1967, är den manliga KFUM-kören.
Med sina två körer har han turnerat, över hela landet och runt om i världen. Riktigt berömda blev de genom tv. Lönnå kom på idén att få publiken med i sången. Så föddes Allsångs-konserterna, närmast en institution under några år. Till dem lockade han en lång rad artister. Där sjöng allt från Tommy Körberg till Olle Adolphson, från Birgit Nilsson till Sissel Kirkjebö. Hon var en norsk sångerska Lönnå upptäckte; hos honom startade hon en glansfull karriär. Också det är typiskt Lönnå: att hitta talanger. En hel rad har vuxit till soloartister i hans körer, från mer lokala som Elisabeth Modén-Hallgren till rikskända som Helene Sjöholm. Lönnås känsla för talang är utvecklad och fler än de har honom att tacka för en start på karriären. Har någon hållit på så länge som Lönnå blir det inte bara en lång meritlista utan också ett antal traditioner. Den längsta, mer än 30 år, är Julton i GA-kyrkan, i lagom stämning inför varje jul. Men också de jättelika körkonserter han sedan några år varje höst arrangerar i Globen. Det brukar vara så där 3000 körsångare som följer hans dirigentskap, en stor orkester, Filharmonikerna till exempel, och en handfull av landets mest kända artister. Själv turnerar Lönnå runt till körer, körsamlingar och andra arrangemang som håller liv i denna folkrörelse med 650000 körsångare. I televisionen har han varit programledare både för stora insamlingsgalor – Röda fjädern, Flyktinggalan – och olika musik- och lekprogram. Alltid med samma entusiasm. Och så har han… Jodå, det går att fortsätta. Ett 20-tal LP och CD, förbundsdirigent i Riksförbundet Svensk Körsång, andaktsprogram i radio, litografier för olika ändamål. Med mera, mycket mera. Och ständigt med dessa körer, Kammarkören och KFUM. På konserter i hemlandet, på turnerar till en lång rad länder. Och så vidare. Något har han möjligen, med åren, trappat ned på verksamheten. Men skriver jag det kommer han genast att berätta om allt han planerar, allt som är på gång. Att han skulle tröttna – på musiken, bilden, själva livet – förefaller mindre troligt. Inte nu i alla fall när han äras med ett jubileums-stipendium större än de tidigare.